Història (Petit resum)

Els ibers van ser els primers pobladors del Turó de Montcada que van construir el seu poblat en aquest lloc estratègic per tal de protegir-se dels seus enemics.

Sobre l'any 218 aC., els ibers van abandonar el seu poblat per adaptar-se a la vida i costums dels romans.

 

El Castell de Montcada apareix documentat l'any 1023 com el "catrum de Montekandano" propietat dels comtes de Barcelona, els quals al van cedir a Guillem de Montcada, començava així, la història dels senyors de Montcada.

 

El castell de Montcada va resistir molts atacs i va ser considerat com a inexpugnable i d'aqui sorten vàries llegendes com de coves i passadissos secrets que arribaven fins a Montgat.

 

El rei Joan I al segle XIV va vendre el castell de Montcada als consellers de Barcelona, l'any 1714 per ordre del rei Felip V va ser enderrocat.

 

Des de l'any 1134 està documentada la capella dedicada a Santa Maria. Amb la desaparició del castell es va convertir en ermita.

 

Enric Sagnier la va refer a principis del s. XX. Va ser abandonada l'any 1926 a causa de l'explotació cimentera i les seves restes van desaparèixer en una esllevisada l'any 1939.


Actualitat

A finals del s. XIX el senyor Eusebi Güell i Bacigalupi identificó la roca calcàrea del Turó per a la fabricació de ciment Portland, l'any 1915 es va fer un estudi previ en el qual s'identifican roques calcàrees i pissares al Turó i això va culminar amb la construcció de la fàbrica de ciment que va iniciar la producció l'any 1917.

 

A principis dels anys 90 s'executen plans de restauració ambiental en diverses zones explotades.

 

Avui dia l'empresa LAFARGE S.A. propietària dels terrenys ha realitzat una inversió important per a la restauració i conservació d'aquest espai natural l'ordenació d'úsos i posar en valor aquest territori per a contribuir a la divulgació dels valors naturals del Turó de Montcada, a la vegada d'oferir al ciutadà la possibilitat de gaudir del territori amb una actitud responsable.